JOSIPOVIĆ: Možda bi treći entitet i bio dobro rješenje, kad bi bio moguć
Piše: T.Š.-RDV
Ponedjeljak, 28.2.2011. 09:21

Predsjednik RH Ivo Josipović u petak je boravio u Mostaru. Tijekom posjete se susreo s članicama Udruge žena oboljelih od karcinoma dojke "Novi pogled", a potom je održao i predavanje na Univerzitetu "Džemal Bijedić". Na manifestaciji "Večernjakov pečat“, prema glasovima Večernjakovih čitatelja, Ivo Josipović je izabran za osobu godine u regiji.
Unatoč brojnim obvezama koje je imao taj dan, hrvatski predsjednik je ekskluzivno za Radio Dobre Vibracije dao intervju u kojem smo kratko porazgovarali o njegovoj politici prema BiH i aktualnom položaju bh Hrvata.

Kompletan razgovor možete pogledati u VIDEO PRILOGU

josipovic-toni-rdv1.jpg


Razgovarao : Toni Šimunović

U svjetlu nagrade koju ste upravo primili kako komentirate  kritike vaše politike prema BiH koje su stizale iz Bosne i Hercegovine, ali i iz Hrvatske?

Prvo bih rekao da su to marginalne kritike. Imao sam čast dobiti nagrade u Sarajevu, Banjaluci i sada u Mostaru. Politika je takav sport u kojoj neki dnevni interesi možda preovladaju nad nekim načelima, ali vidjeli ste nisu dugo trajale kritike. Mislim da nisu ostavile neke ozbiljnije posljedice na odnose Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a ni na mene osobno u odnosu na političare ovdje u BiH. Dapače, rekao bih da imam odlične odnose sa vodećim političarima sva tri naroda. Glavne teze o kojima sam govorio su zapravo  potvrdili svi važniji političari. Sad na stranu ostavimo hrvatske političare, ali bio je i gospodin Lagumdžija u Zagrebu i rekao je praktično isto što i ja. Gospodin Izetbegović je imao sjajan nastup na HRT-u , a dobar odnos sam ostvario i u Republici Srpskoj sa gospodinom Dodikom.

Možete li poslati poruku Hrvatima BiH, točnije vaš savjet što da Hrvati učine da poboljšaju svoj položaj u BiH i kakav je vaš stav o trećem entitetu koji se  u zadnje vrijeme nameće kao jedno od rješenja?

Uvijek moramo biti svjesni da nema tog rješenja koje je moguće, bez obzira koje ono bilo, a da se tri naroda ne slože. Slušao sam i gospodina Čovića i vidio kako zapravo taj treći entitet, koji neki smatraju dobrim rješenjem - možda bi bio, kad bi bio moguć - očito ovog trenutka nije moguć.  Ali, postoje drugi načini da se osigura puna jednakopravnost Hrvata i mislim da je ovaj nacionalni savez koji je napravljen ovdje u BiH jedan dobar potez i treba ustrajati. Mislim da je najgore napuštati BiH, predati se, ne boriti  za svoj interes. Hrvati kao što "igraju“, ovdje u Hercegovini, u Mostaru, moraju  s jednakim žarom "igrati“ u Sarajevu, moraju zauzeti svoje mjesto u institucijama države BiH,  participirati u vlasti i izboriti se za svoje interese. To je jedini i najbolji način.

Što će biti sa Hrvatima iz BiH kada Hrvatska uđe u EU? Je li istina da Europska unija zahtijeva od Hrvatske da se prema bh Hrvatima koji imaju hrvatsko državljanstvo postavi drugačije nego do sada?

Ne, oni koji imaju hrvatsko državljanstvo će imati hrvatsko državljanstvo. Hrvatsko državljanstvo se po Ustavu  ne može oduzeti. Nema ni razloga za to. Koji bi bio razlog? Ono što vjerojatno treba riješiti i srediti -  više veze ima sa uvođenjem jednog možda i boljeg, pravednijeg  te na neki način i izdašnijeg sustava pomoći Hrvatske Bosni i Hercegovini - jeste uređenje gdje tko ima prebivalište.

Mislim da su neki potpuno krivo shvatili intenciju Vlade RH da se definira prebivalište kao jedno mjesto  i sekundarno koje može biti i u Hrvatskoj. U svakom slučaju, mislim kako oni ljudi koji jesu na temelju prebivališta u Hrvatskoj imali neka prava da ta prava ne mogu niti trebaju izgubiti. Njih treba drugačije artikulirati, jer je glavni interes Hrvatske pa rekao bih i  Hrvata općenito da Hrvati ostanu u BiH i da se upravo to i stimulira. Mislim da je Hrvatska već dosta uložila i najvrjednijim smatram one investicije koje su otvarale nova radna mjesta, koje su osigurale dobar društveni standard – poput bolnice u Mostaru.  Mislim da je zaista sjajna! Gotovo bih rekao da je bolja od zagrebačke po svojoj opremi, uređenju. I to je dobro.

Ja budućnost ne vidim u tome da se iz Hrvatske pošalje malo kuna ovdje, a malo kuna ondje. Ja budućnost suradnje vidim u velikim zajedničkim infrastrukturnim projektima, u energetici  u  trgovini. Vidim u otvaranju obrazovnog i kulturnog prostora u okviru hrvatskog korpusa, ali i prema drugim narodima, drugima  koji žive u BiH prema Bošnjacima i Srbima. Ono što je moja ambicija, a vidim i praktično svih političara ovdje, BiH treba ući u EU. Sa stanovišta naših života to je nešto dulji period, ali sa  stanovišta jednog naroda i države  to će  biti  tren. I sutra više neće biti granice, prave granice između Hrvatske i BiH. Tako da o tome treba voditi računa, treba strateški razmišljati. Ja zaista mislim da prijateljstvo, koje  svi trebamo njegovati, između Hrvatske i Bosne i Hercegovine je najbolja preporuka za dobar život u Europskoj  Uniji.

josipovic-toni-rdv2.jpg

S obzirom da ste se sastali sa gospodinom Radmanovićem i gospodinom Inzckom jeste li se dotakli pitanja uspostave vlasti u Bosni i Hercegovini?

Oni su me izvjestili. Ja se, naravno, nit mogu niti hoću  miješati u to tko će biti, a tko neće biti ministar. Vidim da još ima problema. Ono što je moja preporuka: treba sjediti, treba dogovarati, treba pregovarati. Ovo vrijeme u kojem nema vlade u BiH je najskuplje vrijeme - gubi se na tempu. Ove godine bi BiH mogla ozbiljno otvoriti svoj europski put, ali tu je pretpostavka funkcionirajuća vlast. Ja želim da se što prije dogovore narodi u BiH  i da uspostave jednu pravednu funkcionirajuću vlast.

Komentari
Prognoza
Mostar
18°C
MostlyCloudy
27. ožujak 2015 16:00
Stvarni osjećaj »18°C
Brzina vjetra »24 km/h
Smjer vjetra »10° S
Relativna vlažnost »43%
Pritisak »998,98 mb
Zalazak sunca »18:09