Agencija za sigurnost hrane izdala preporuke građanima
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine pokrenula je kampanju podizanja svijesti javnosti o zdravstveno ispravnoj hrani.
Cilj kampanje je edukacija potrošača o načinima prevencije oboljenja čiji je uzrok put prijenosa hrane koja su, uslijed visokih temperatura zraka i optimalnih uvjeta za razvoj bakterija, češća u ljetnom razdoblju.
"Za prvih 5 mjeseci ove godine bilo je 3, 35% neispravnih uzoraka hrane na tržištu Bosne i Hercegovine na bazi 55 000 analiziranih uzoraka hrane.Ispravnost hrane u BIH se prati od 2006. kada je osnovana Agencija za sigurnost hrane BIH, te je primjetan pad postotka neispravne hrane.U početku je on bio između 6, 5 i 6, 9 % i radilo se o najčešće lako kvarljivoj hrani i mikrobiološkoj kontaminaciji hrane", kazala je Nihada Ahmetović iz Agencije za sigurnost hrane BIH.
Trovanje hranom se može spriječiti ako se spriječi zagađenje hrane bakterijama i ako se sa hranom postupa tako da bakterije ne mogu rasti i razmnožavati se.
Pored subjekata u poslovanju sa hranom koji su odgovorni za stavljanje zdravstveno ispravne hrane na tržište, te nadležnih institucija koje nadziru zdravstvenu ispravnost hrane, sami potrošači imaju veliku odgovornost, jer nepravilnom pripremom, rukovanjem i čuvanjem zdravstveno ispravne hrane može doći do kontaminacije i tako se može povećati rizik od bolesti prenosivih hranom.
Detaljnije u razgovoru sa Nihadom Ahmetović iz Agencije za sigurnost hrane BIH.